Konopné máslo a jeho účinky: Jak se vyrábí? – recept

Konopné máslo můžete přidat do mnoha pokrmů, jejichž základem je tuk. Sladké i slané pokrmy díky obsaženým kanabinoidům mají blahodárné účinky. Příprava másla je jednoduchá. Počítejte však s tím, že vám výroba zabere pár hodin.

Co je to konopné máslo

Přepuštěné máslo neboli ghí, jehož název vznikl v Indii, neobsahuje bílkoviny. Je pročištěné, neobsahuje netukové složky ani vodu a zůstane jen čistý tuk. Tímto způsobem se už máslo upravovalo dříve. Podobná je příprava konopného másla.

konopné máslo

Jaké jsou jeho účinky

Přepuštěné máslo z konopí se uplatní ve zdravé výživě a pomáhá probouzet tělo i mysl. Přepuštěné konopné máslo je čím dál více oblíbené, protože dobře chutná a je současně více zdravé a prospěšné pro tělo než klasické máslo. Kromě toho déle vydrží a snese úpravu při vyšší teplotě, proto je ideální i k vaření, pečení či smažení.

Výživová hodnota konopného másla

Konopné máslo obsahuje hodně fluoridu, fosforu, hořčíku a vápníku, čímž posiluje náš chrup i kosti. Obsahuje i zinek, který má blahodárný vliv na kvalitu nehtů a vlasů. Navíc posiluje i imunitu. Ve stopovém množství obsahuje další minerály, jako je draslík a selen. Konopný tuk je vhodným zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vyrobit. Mají protizánětlivé účinky jsou nepostradatelné pro srdce, harmonizaci krevního tlaku a jsou prevencí proti diabetu. V přepuštěném másle jsou i vitaminy A, B12, E, K, beta-karoten a kyselina listová. Konopné máslo s obsahem CBD nemá psychoaktivní účinky a podporuje přirozenou imunitu.

konopné máslo

Stabilní konopné máslo

Konopné máslo se nekazí a nemusíte jej skladovat v chladničce, pokud máte chladnou komoru nebo spižírnu. Zraje a vyvíjí se,. Jeho účinky se tedy časem zvyšují.  Blahodárně působící látky v konopí, převážně kanabinoidy, jsou rozpustné pouze v tuku. Proto je konopné máslo způsobem, jak dostat kanabidiolu neboli CBD přirozeně dostat do těla. Snese vysoké teploty až 250 °C, což je více, než třeba různé druhy olejů. Zahřátí ho neznehodnotí a stačí použít menší množství než při použití oleje nebo klasického másla.

  • Snadno ho zařadíte do jídelníčku
  • Natřete jej na pečivo
  • Hodí se na tepelnou úpravu, vaření, pečení i smažení
  • Vhodné pro studenou i teplou kuchyni
  • Je bezlepkové
  • Neobsahuje alergeny
  • Bez laktózy
  • Má jemnou vůni, aroma i chuť
  • Můžete jej skladovat i při pokojové teplotě
  • Má mnohem delší trvanlivost
  • Je snadno a lehce stravitelné

Konopné máslo

Jak se vyrábí – recept

Čerstvé máslo se směsí konopné herby vaří na mírném ohni, dokud se na povrchu nevytvoří průsvitná vrstva. Krusta se odstraní a zůstane zlatavě zelená tekutina. Ta se filtruje od drobných částí konopí přes tenké plátno až do naprosté čistoty. Máslo i konopí doporučujemem použít v biokvalitě. Trvanlivost správně připraveného konopného másla uchovávaného v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě se počítá v řádu měsíců.

Suroviny:

  • 450 gramy másla
  • 30 gramů konopí – množství upravte podle kvality

Postup přípravy:

  1. Ve středně velkém rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody, aby konopí plavalo asi 3 až 5 centimetrů nad dnem rendlíku.
  2. Jakmile voda začne vařit, vložíte do ní máslo a necháte zcela rozpustit.
  3. Jakmile se máslo zcela rozpustí, přidáme konopí, ztlumíme plamen tak, aby máslo s konopím jen slabě vřelo. Vaříme asi 3 hodiny. Až bude máslo hotové, povrch směsi bude lesklý a tuhý.
  4. Žáruvzdornou nebo plastovou misku přikryjeme dvojitou vrstvou tenké látky a upevníme gumičkou, provázkem nebo páskou.
  5. Konopné máslo přecedíme do misky, látku sejmeme a vymačkáme z ní máslo, které v ní zůstalo.
  6. Směs necháme hodinu vychladnout, dáme do ledničky a necháme chladit, až máslo vystoupí na povrch směsi a ztuhne.
  7. Máslo ztuhlé na povrchu odřízneme, položíme vzhůru nohama na podložku a setřeme přebytečnou vodu.

Napsat komentář