Konopné máslo a jeho účinky: Jak se vyrábí? – recept

Konopné máslo můžete přidat do mnoha pokrmů, jejichž základem je tuk. Sladké i slané pokrmy díky obsaženým kanabinoidům mají blahodárné účinky. Příprava másla je jednoduchá. Počítejte však s tím, že vám výroba zabere pár hodin.

Co je to konopné máslo

Přepuštěné máslo neboli ghí, jehož název pochází z Indie, neobsahuje bílkoviny. Je pročištěno od všech netukových složek a zůstává jen čistý tuk. Takto si máslo upravovaly už naše babičky. Podobná je příprava konopného másla.

konopné máslo

Jaké jsou jeho účinky

Přepuštěné konopné máslo patří do zdravé výživy a bere se jako přípravek, který pomáhá probouzet tělo i ducha. Přepuštěné konopné máslo získává na oblibě, protože dobře chutná a je současně zdravější než klasické máslo. Kromě toho déle vydrží a snáší vyšší teploty, proto je ideální i na smažení.

Výživová hodnota konopného másla

Konopné máslo je bohaté na vápník, hořčík, fluorid a fosfor, čímž posiluje zuby a kosti. Obsahuje i zinek, který podporuje růst a kvalitu nehtů a vlasů. Ve stopovém množství obsahuje další minerální látky, jako je například draslík a selen. Konopný tuk je bohatým zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které tělo nemůže produkovat samo. Jsou důležité pro činnost srdce, regulaci krevního tlaku, mají protizánětlivé účinky a jsou prevencí proti cukrovce. V přepuštěném másle jsou i vitaminy A, E, K, B12, beta-karoten a kyselina listová. Máslo s konopím a s obsahem CBD podporuje přirozenou imunitu a je bez psychoaktivních účinků.

konopné máslo

Stabilní konopné máslo

Konopné máslo je stabilní a nemusíte ho uchovávat ani v lednici, pokud máte chladnou komoru nebo spižírnu. Zraje jako víno a jeho účinky se umocňují časem.  Blahodárné látky v konopí, převážně kanabinoidy, se rozpouštějí v tucích. Proto je konopné máslo ideální způsob příjmu kanabidiolu neboli CBD přirozenou cestou. Snese vysoké teploty až 250 °C, více, než běžné oleje. Zahřátí ho neznehodnotí a stačí jen malé množství, ve srovnání s olejem či normálním máslem.

  • Je snadné ho začlenit jídelníčku
  • Natřete jej na pečivo a je ideální na smažení
  • Vhodné pro studenou i teplou kuchyni
  • Je bezlepkové
  • Neobsahuje alergeny
  • Neobsahuje laktózu
  • Nepřipaluje se
  • Má lehké aroma a příchuť
  • Lze skladovat při pokojové teplotě
  • Má delší trvanlivost
  • Je lehce stravitelné

Konopné máslo

Jak se vyrábí – recept

Čerstvé máslo se směsí konopné herby vaří na mírném ohni, dokud se na povrchu nevytvoří průsvitná vrstva. Krusta se odstraní a zůstane zlatavě zelená tekutina. Ta se filtruje od drobných částí konopí přes tenké plátno až do naprosté čistoty. Máslo i konopí doporučujemem použít v biokvalitě. Trvanlivost správně připraveného konopného másla uchovávaného v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě se počítá v řádu měsíců.

Suroviny:

  • 450 gramy másla
  • 30 gramů konopí – množství upravte podle kvality

Postup přípravy:

  1. Ve středně velkém rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody, aby konopí plavalo asi 3 až 5 centimetrů nad dnem rendlíku.
  2. Jakmile voda začne vařit, vložíte do ní máslo a necháte zcela rozpustit.
  3. Jakmile se máslo zcela rozpustí, přidáme konopí, ztlumíme plamen tak, aby máslo s konopím jen slabě vřelo. Vaříme asi 3 hodiny. Až bude máslo hotové, povrch směsi bude lesklý a tuhý.
  4. Žáruvzdornou nebo plastovou misku přikryjeme dvojitou vrstvou tenké látky a upevníme gumičkou, provázkem nebo páskou.
  5. Konopné máslo přecedíme do misky, látku sejmeme a vymačkáme z ní máslo, které v ní zůstalo.
  6. Směs necháme hodinu vychladnout, dáme do ledničky a necháme chladit, až máslo vystoupí na povrch směsi a ztuhne.
  7. Máslo ztuhlé na povrchu odřízneme, položíme vzhůru nohama na podložku a setřeme přebytečnou vodu.

Napsat komentář