Edibles jako jídlo nebo pití obsahující konopí

Víte co jsou edibles? Podívejme se, co obsahují, kde je sehnat nebo jak si je vyrobit. Prozradíme vám i jejich účinky a rozdíly ve způsobech užití.

Co jsou edibles

Edibles je anglický název pro potraviny, které jsou nějak obohaceny o kanabinoidy. Do různých potravin se většinou přidávají pomocí konopného másla nebo konopného oleje. K dostání jsou ale i cukrovinky, jako třeba gumoví medvídci nebo jiné sladkosti. Rozdíl mezi konzumací edibles a kouřením konopí je poměrně velký, i když se to nemusí na první pohled zdát zřejmé. Je velmi důležité, zda potravina obsahuje kromě CBD i THC. To se pak projeví, jakmile THC přejde přes trávicí trakt.

Edibles jako jídlo nebo pití obsahující konopí 2

Syrové a nezpracované konopí

Tělo není schopno zelené a nezpracované konopí zpracovat a přetvořit THCA na THC. Proto neucítíte žádné účinky, když konopí sníte. Nejprve musí dojít k aktivaci kanabinoidů při procesu zvaném dekarboxylace. K té dochází v momentě, kdy vystavíme konopí teplu. Konopí proto musí být tepelně rozloženo v tucích, díky tomu se používá v konopném másle a oleji.

Za jak dlouho čekat účinky

Při kouření marihuany cítíte účinky během několika minut, ale pokud sníte potravinu obohacenou o kanabinoidy, tedy některou z edibles, nemusíte účinky pocítit ani do hodiny. Kanabinoidy nejprve musí projít přes játra, kde se rozloží na další metabolity. Tento proces trvá v průměru okolo hodiny i více. Je to značně individuální. Záleží na tělesné konstituci i metabolismu. Pak je třeba zkoušet dávky a časové intervaly.

Stále mnoho otazníků

Pokud sníte edibles s obsahem THC, jeden z metabolitů, který se ve vašem těle vytvoří, nese název 11-OH-THC. Stále o něm moc nevíme, stejně o jeho přesném působení. Známo je pouze to, že je hodně podobný THC a měl by mít podle dosavadních zjištění výrazně silnější psychoaktivní účinky. Proto se také stav po edibles oproti kouření opravdu značně liší.

Edibles jako jídlo nebo pití obsahující konopí 3

Hlavní rozdíly mezi kouřením a konzumací edibles

Díky metabolitu 11-OH-THC jsou účinky mnohem intenzivnější a trvají delší dobu. Stále ale nevíme, zda se děje něco podobného i v případě CBD. Vzhledem k účinkům CBD, se však není třeba obávat nějakých nezvladatelných nebo nepříjemných stavů.

Na co si dát pozor

Pokud edibles obsahují i THC, mohou přijít nepříjemné stavy jako zhoršené motorické vlastnosti, lehčí změna vizuálního vnímání okolí, silná paranoia nebo panické záchvaty. Proto je třeba opatrnost obzvláště u nezkušených uživatelů, zejména v neklidném prostředí. Ale i pro ty, co mají s kouřením konopí zkušenosti, se může jednat o značně ohromující stav, který je velmi nepříjemný. První pomocí je pak dodat organismu notnou dávku cukru, třeba v podobě pár lžiček medu.

Než začnete s edibles

Edibles s obsahem THC mohou být velmi dobrou variantou pro lidi, kterým se kouření nezamlouvá. Dávkování je ale třeba postupně zkoušet a navyšovat. Vždy to bude tak trochu metoda pokus omyl. Účinky však mohou svojí silou překvapit i zkušené uživatele. Připravte se také na to, že vyvolaný stav může trvat i přes 8 hodin. Je také těžké odhadnout začátek účinků i jejich konec. Na prázdný žaludek sice ucítíte účinky dříve, ale může se vám udělat nevolno.

Edibles jako jídlo nebo pití obsahující konopí 4

Jak připravit CBD edibles

Základem většiny potravin s obsahem konopí je konopné máslo nebo konopný olej. Abyste mohli vyzkoušet sílu CBD v potravinách, zkuste si vyrobit konopné CBD máslo, u kterého se výše uvedeného metabolitu bát nemusíte. Možností a variant na přípravu konopného másla je mnoho. Tento se osvědčil nám.

Edibles jako jídlo nebo pití obsahující konopí 5

Jak připravit konopné CBD máslo – recept

Nejprve si nadrťte konopný materiál. Pokud máte větší množství, můžete použít mixér. Pak přichází na řadu proces dekarboxylace teplem. Pokryjte plech pečícím papírem, vysypte na něj nadrcené konopí, vložte ho do trouby předehřáté na 100 °C a nechte v troubě zhruba 45 minut. Během dekarboxylace se z THCA stává THC a získáte z konopí maximum.

Pak dejte do hrnce s nepřilnavým povrchem 250 g másla se šálkem vody a vařte jej ve vroucí vodě, kdy je ideální teplota okolo 100 °C. Množství vody se odvíjí od toho, na jaké teplotě máslo s vodou a konopím vyváříte. Pokud by se máslo začalo připalovat, stačí přidat trochu vody a snížit teplotu. Jakmile máslo roztaje, přidejte nadrcené konopí a vařte po dobu 3 hodin. Občas jej zamíchejte a kontrolujte, zda se máslo nepřipaluje.

Pak máslo slijte přes jemné síto či jemné plátno a vymačkejte poslední zbytky, ať spoustu materiálu nevyhodíte jen tak do koše. Pak jej dejte do sklenice s víčkem a uskladněte v ledničce. Pokud se po ztuhnutí objeví přebytečná voda, slijte ji, ať máslo nenapadne plíseň. Hotové máslo přidejte do pečených i vařených pokrmů. Doporučujeme třeba koláčky nebo pomazánku.

Napsat komentář